آنچه در مورد پلاستيك بايد بدايم
پلاستيك براي خدمت به محيط زيست و جلوگيري از كشتار فيل ها ساخته شد بله اين جمله درست است اما باور كردنش كمي مشكل به نظر مي رسد....
بيش از100 سال پيش زماني كه كشتار فيل ها براي به چنگ آوردن عاج و ساختن وسايل تزئيني به اوج خود رسيده بود و خطر انقراض ، فيل ها را تحديد ميكرد اعلام شد به كسي كه قادر باشد جانشيني براي اين ماده يعني عاج بيابد، جايزه اي تعلق خواهد گرفت و در حالي كه بسياري از دانشمندان مشغول آزمون و خطا روي اين طرح بودند و شبانه روز فعاليت هاي آنان ادامه داشت ، «جان هيات» و برادرش«ايساياهيات» سلولوئيد را كشف كردند و در سال 1870 آن را به ثبت رساندند.
البته ماده سلولوئيد نواقص زيادي داشت ولي كشف آن ساير شيمي دانان را هدايت و ارشاد كرد تا درباره پيدايش مواد تركيبي ديگر فكر و چاره جويي كنند. تا اينكه بالاخره در سال 1907، «انيك لند» پلاستيك فنوليك را كشف نمود كه اولين ماده تركيبي خالص به شمار مي رفت و اندكي بعد به مقدار زيادي توليد شد.
پلاستيك در مدت كوتاهي به دليل تبليغ وسيع رسانه ها و خواص مطلوب بسياري از قبيل دوام و مقاومت در برابر تخريب، همچنين ارزان و به صرفه بودن بخش جدايي ناپذيري از زندگي مردم شد.
تبلغ رسانه آنقدر براي معرفي فوايد پلاستيك گسترده بود كه مردم نتوانستند دركي از ضرر هاي اين ماده را در ذهن خود شكل دهند تا اينكه بعد از سال ها يعني پس از جنگ جهاني دوم و در دهه ي 1960 (NGO) هاي محيط زيستي شروع به معرفي ،اطلاع رساني و آگاه سازي در خصوص زيان هاي پلاستيك كردند اما به دليل مقاومت سرمايه داران و توليد كنندگان پلاستيك و همچنين حمايت نكردن رسانه ها و عادت مصرف كنندگان ،جز در چند كشور معدود نتوانستند تا كنون كاري از پيش ببرند.
اكنون اقيانوس ها و خشكي هاي زمين در چنگال غير قابل تجزيه ي پلاستيك است انسان در توليد اين ماده تا جايي پيش رفته كه انستيتو ديده بان جهان كه مركز اصلي آن سانفرانسيسكو مي باشد اعلام كرده است هر سال ميانگين ۴ تا ۵ تريليون كيسه پلاستيكي (غيرقابل تجزيه) در سراسر جهان به كار گرفته ميشود .همچنين يافتههاي اين موسسه نشان ميدهد براي توليد ۱۰۰ ميليون كيسه پلاستيكي تجزيهناپذير ۴۳۰ هزار بشكه نفت مصرف ميگردد و اين در حالي است كه فعالان محيط زيستي براي فرهنگ كمتر استفاده كردن از پلاستيك ساعت ها وقت ميگذارند و حتي هزينه هاي مادي بر خود تحميل ميكنند اما متاسفانه بيش از ۱۰۰۰۰ نوع پلاستيك مختلف از چرخه ي توليد به بازار مصرف عرضه ميگردد كه مواد خام اوليه براي تهيه آنها نفت و گاز ميباشد، اين مواد فسيلي بعضا با اكسيژن و كلر براي ساخت تركيب مي شوند و سبب آلودگي هاي محيط زيستي ميگردند كه در نهايت به گرم شدن كره ي زمين كمك ميكند............
شايد زمان آن فرا رسيده كه همگي باور كنيم آنچه سبب تغيير فرهنگ يك جامعه مي شود در درجه ي اول فرهنگسازي نيست بلكه قدرت ، پول و رسانه است.
وقتي نوجوان بودم براي زندگي بهتر آرزوي داشتم در جايي غير از شهرم ، عمرم را بگذرانم سالها بعد به اين نتيجه رسيدم جز با خروج از كشورم به آرامش نخواهم رسيد اما به تازگي متوجه شده ام تمام مشكلات بشر را بشريت به وجود مي آورد و براي خلاصي از مشكلات هيچ چاره اي جز رفتن به جايي كه انسان نباشد وجود ندارد.
ابوالقاسم كريمي (فرزندزمين)