وضعيت يوزپلنگ آسيايي وخيم پيش‌بيني مي‌شود

۲۷ بازديد ۰ نظر

يك كارشناس بخش پژوهش انجمن يوزپلنگ ايراني گفت: آخرين آمار رسمي منتشر شده در مورد جمعيت يوزپلنگ‌هاي آسيايي مربوط به سال ۲۰۱۶ است كه در آن تعداد يوزها كمتر از ۴۰ قلاده تخمين زده شد. در صورت انتشار اطلاعات جديد مشخص مي‌شود كه وضعيت يوز وخيم‌تر است.

علي شمس كارشناس بخش پژوهش انجمن يوزپلنگ ايراني در گفت وگو با ايسنا، با تاكيد بر اينكه وضع جمعيتي يوزپلنگ آسيايي، نسبت به دهه ۸۰، بحراني‌تر شده است، گفت: يوز آسيايي تنها در ايران باقي مانده است و بر اساس مقاله‌اي كه در دسامبر ۲۰۱۶ در مورد جمعيت يوزها منتشر شده؛ تعداد يوزها كمتر از ۴۰ قلاده است.

وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا بعد از سال ۲۰۱۶ جمعيت يوزهاي كشور تخمين زده شده است؟ گفت: طي دو سال گذشته برآورد جمعيت در بعضي زيستگاه هاي  يوز انجام شده، اما اعلام هر آمار جديدي نيازمند مطالعات علمي و چاپ مقاله است.

كارشناس بخش پژوهش انجمن يوزپلنگ ايراني با بيان اينكه آمار جمعيت برآورده شده در ابتداي دهه ۸۰ بيش از ۷۰  يوز اعلام مي شد و اكنون به كمتر از ۴۰ عدد رسيده، مي توان نتيجه گرفت كه  جمعيت يوزهاي آسيايي طي دو دهه گذشته روند نزولي داشته است.

شمس در پاسخ به اين پرسش كه آيا ممكن است در برآورد جديد، جمعيت يوزها تا حد قابل توجهي كمتر شده باشد؟ گفت: شرايط نسبت به گذشته وخيم‌تر شده و تعداد يوزها كمتر است. در ۶ ماه گذشته ۳ يوز ديگر را از دست داده‌ايم و ممكن است تعداد تلفات بيش از اينها بوده و لاشه پيدا نشده باشد. از سوي ديگر بعد از سال ۲۰۱۶ ، ثبت زادآوري در اكثر زيستگاه هاي يوز، كمتر شده است.

وي ادامه داد: در ۶ سال گذشته در زيستگاه‌هاي جنوبي يوزپلنگ آسيايي شامل استان‌هاي يزد، اصفهان و كرمان هيچ زادآوري ثبت نشده و حتي هيچ يوز ماده‌اي هم مشاهده نشده است. در زيستگاه‌هاي شمالي شامل توران و مياندشت زادآوري ثبت شده است، اما در اين مناطق بيشترين تعارض بين دامداران و سگ‌هاي گله وجود دارد و تلاش‌ها براي خريد آغل‌ها و خروج دام‌ها از منطقه با همين هدف است كه زيستگاه براي يوز امن‌تر شود. از طرفي توسعه هاي ناپايدار بالاخص رشد شبكه جاده اي و معادن در اين دو دهه  تاثير بسيار زيادي در كاهش جمعيت يوزپلنگ آسيايي بالاخص در زيستگاه هاي جنوبي داشته است.

كارشناس بخش پژوهش انجمن يوزپلنگ ايراني با بيان اينكه پايش مستمر يوزپلنگ آسيايي در بعضي زيستگاه‌ها انجام مي‌شود، گفت: دوربين‌گذاري‌هاي دوره‌اي سيستماتيك انجمن يوزپلنگ ايراني كمك مي كند تا بتوانيم پايش مستمري از زيستگاه ها داشته باشيم. به طور كلي از سال ۱۳۹۰ پايش يوزپلنگ توسط انجمن آغاز شده و تاكنون در سه فاز ادامه داشته است.


تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد