شايد اين موضوع مطلب خنده داري در ذهن شما باشد اما بايد بدانيد كه حقيقت دارد،
مگس ها؛ بزرگترين گروه حشرات مَگَسها يا دوبالان كه با نام علمي Diptera شناخته مي شوند، از بزرگترين گروههاي حشرات محسوب مي شوند كه در حال حاضر بيش از ۷۵۰ هزار نوع از آنها وجود دارد.
مگسها داراي دو جفت بال جلويي مشخص هستند. دو جفت بال عقبي آنها تبديل به بالچه چاقوشكل به نام توازنگر (هالتر يا بالانسيـِر) شدهاست. اين حشره پس از آنكه از تخم بيرون آمد نخست به صورت لارو است و سپس در عرض يك هفته پر در آورده و به شكل يك مگس در ميآيد.
چشم مگس مركب از هزاران چشم كوچك ديگر است و اين چشمها وي را قادر ميسازد در آن واحد به هر طرف نگاه كند. تعداد چشمهاي ريز او در حدود ۴ هزار چشم است و كليه آنها به شكل مربع است. جالب است بدانيد؛ زبان مگسها همانند زبان پروانه لولهاي است و بدنش استخوان و ريه ندارد. عمل تنفس به وسيله مساماتي كه در قسمتهاي مختلف بدن او وجود دارد انجام ميگيرد. پاهاي مگس مخصوص خود اين حشره است زيرا اين پاها داراي سوپاپهايي است كه به وسيله آن مگس قادر است روي شيشه يا سقف اتاق به آساني راه برود و پايين نيفتد.
بدن مگس پوشيده از موهاي نازكي است كه گاهي آنها را به وسيله پاهاي خود تميز ميكند. مگسهاي بالغ، بهطور معمول حدود ۲ هفته و نيم عمر دارند اما در دماهاي پايينتر، حتي تا سه ماه نيز ميتوانند زنده بمانند؛ همچنين، نوزاد مگسها تنها ۲۴ ساعت پس از تخمگذاري، از تخم بيرون آمده و متولد ميشود.
آيا مگسها هم افسرده ميشوند؟ هنگامي كه انسانها با شرايط خارج از كنترل مواجه ميشوند اغلب دولا ميشوند، حالت خواب آلودگي پيدا ميكنند و يا به اختلالات خوردن، زخم معده و ديگر علايم جسمي افسردگي مبتلا ميشوند. جالب است بدانيد؛ در مگسها هم علايم افسردگي ظاهر ميشود! بروز علايم افسردگي در حشرات نشانه ريشههاي عميق آن در جانوران است. زماني كه يك مگس متوجه ميشود شرايط از كنترل او خارج است هر نوع پاسخي را به اوضاع متوقف ميكند، آهستهتر راه ميرود و بيشتر و طولانيتر استراحت ميكند.
مگسها ميتوانند به سرعت ياد بگيرند تا رفتارهاي ذاتي شان را سركوب كنند، پديدهاي كه بخشي از درماندگياي است كه اين حشرات دچارش ميشوند. وقتي مگسها با سطوح ناراحت كنندهاي از گرما مواجه ميشوند، سعي ميكنند از آن فرار كنند. اگر مگس متوجه شود كه حرارت خارج از كنترل او است و نميتوان از آن اجتناب كرد، در پاسخ دادن به اوضاع درنگ ميكند، آهستهتر راه ميرود و طولانيتر و بيشتر استراحت ميكند چنان كه وقتي انساني افسرده است اين كارها را انجام ميدهد.
جالب اين جا است كه مگسهاي ماده در مقايسه با نرها تحت شرايط استراس زا سرعت حركتشان كمتر ميشود. دليلش هم اين است كه منابع و اهداف نرها و مادهها در زندگي با هم متفاوت است.
به اين ترتيب شايد مثل داستانهاي كتابهاي كودكان بتوانيم بگوييم كه حيوانات در بسياري موارد با ما اشتراك دارند. آنها همان هوايي را ميگيرند كه ما تنفس ميكنيم، همان سهم را از منابع ميبرند، فضا را فعالانه كشف ميكنند و همان نقش اجتماعي متمايز را دارند. مغزهايشان هم در خدمت همان اهدافي است كه ما داريم يعني به آنها كمك ميكند كاري را درست انجام دهند.
منبع: باشگاه خبرنگاران