علل بروز تب كريمه كنگو و راه‌هاي پيشگيري از آن

۲۷ بازديد ۰ نظر

يك دكتراي انگل شناسي درباره علل بروز تب كريمه كنگو و راه‌هاي پيشگيري از آن توضيح داد.

 

 

 

 

تب خونريزي كريمه-كنگو (CCHF) در اثر عفونت ويروس ناشي از كنه (Nairovirus) در خانواده Bunyaviridae ايجاد مي‌شود؛

 

اين بيماري براي اولين بار در سال ۱۹۴۴ در كريمه مشخص شد و نام آن تب هموراژيك كريمه بود.

 

اين بيماري بعداً در سال ۱۹۶۹ بعنوان علت بيماري در كنگو شناخته شد و به اين ترتيب نام فعلي اين بيماري شد؛ تب هموراژيك كريمه-كنگو در اروپاي شرقي، به ويژه در اتحاد جماهير شوروي سابق، در سراسر درياي مديترانه، در شمال غربي چين، آسياي مركزي، اروپاي جنوبي، آفريقا، خاورميانه و شبه قاره هند يافت مي‌شود.

 

تعداد زيادي حيوان وحشي و خانگي مانند گاو، بز، گوسفند و خرگوش به عنوان ميزبان تقويت كننده ويروس عمل مي‌كنند؛ ميزان مرگ و مير در بيماران بستري از ۹ ٪ تا ۵۰ ٪ متغير است، بر اساس اعلام وزارت بهداشت در سال جاري تا به امروز ۵۴ نفر به اين بيماري مبتلا و درمان شده است، اما ۵ نفر به جان خود را از دست داده اند.

 

محمد حسين فيض حداد دكتراي انگل شناسي، درباره بروز تب كريمه كنگو اظهار كرد: تب خونريزي دهنده ويروسي كريمه كنگو يك بيماري خونريزي دهنده تب دار مشترك بين انسان و حيوان است كه به وسيله كنه به انسان و دام منتقل مي‌شود؛ اين بيماري در آسيا، اروپا و آفريقا بيشتر از ساير مناطق است و متاسفانه در خاورميانه نيز وجود دارد.

 

وي ادامه داد: اصولا عامل ايجاد كنده ويروس مي‌تواند در دماي ۵۶ درجه سلسيوس از بين برود بنابراين پختن گوشت يا پاستوريزه كردن شير كه يكي از از عناصر انتقال است، مي‌تواند باعث از بين رفتن اين ويروس شود.

 

وي با تشريح چگونگي انتقال بيماري تب كنگو ادامه داد: اَشكال انتقال بيماري مستقيم، غير مستقيم و تماس انسان با انسان است كه در تماس انسان به انسان عواملي مانند ترشحات، خون، ادرار، مدفوع، استفراغ و بزاق عامل انتقال محسوب مي‌شود.

 

***

علائم باليني بيماري تب كنگو فيض حداد با بيان علائم باليني بيماري تب كنگو بيان كرد:

 

علائم باليني به ۴ مرحله تقسيم مي‌شود كه در مرحله اول يعني دوره نهفتگي ويروس در بدن است، اما علائمي وجود ندارد البته اگر بيماري از طريق گزش وارد بدن شده باشد سه روز تا يك هفته ممكن است علائم بروز زمان ببرد.

 

اين دكتراي انگل شناسي ادامه داد:

مرحله بعد خونريزي است كه حدود ۷ روز طول مي‌كشد و شخص دچار سر درد شديد، تب و لرز، درد‌هاي عضلاني در پشت و پاها، درد در ناحيه گردن، گيجي، درد چشم، ترس از نور، تهوع و استفراغ، گلو درد، درد شكمي، تورم و قرمزي سر و گردن، كاهش ضربان قلب و كاهش گلبول سفيد مي‌شود.

 

وي افزود:

در مرحله سوم كه مرحله خونريزي است بيمار معمولا دوره‌اي ۳ تا ۵ روزه با اين مشكل دست و پنجه نرم مي‌كند، خونريزي در بدن به صورت پراكنده است؛ اين افراد دچار خون مردگي، وجود خون در مدفوع، خون دماغ، خون در ادراري، لثه‌هاي خوني و خلط خوني مي‌شوند كه احتياج به تزريق خون دارند.

 

فيض حداد گفت:

مرحله بعد معمولا از موقعي كه خون مردگي‌ها شروع به كم رنگ شدن مي‌كن، آغاز مي‌شود و به معني آن است كه اين بيماري رو به بهبود مي‌رود؛ فرد اصولا اگر ۲ الي ۳ هفته استراحت كند بهبود مي‌يابد، اما گاهي در روند بيماري ضايعاتي داريم كه فرد موي خود را از دست مي‌دهد اماخوشبختانه ۴ الي ۵ ماه بعد ترميم مي‌شود.

 

***

روش تشخيص تب كنگو كريمه

 

اين دكتراي انگل شناسي اظهار كرد:

بايد ويروس را از بعضي بافت‌ها مثل كليه، كبد و غيره جدا كنيم همچنين توسط آزمايش‌هايي مانند PCR تشخيص داده مي‌شود. وي با اشاره به راه‌هاي پيشگيري از بيماري تب كنگو گفت: افرادي كه در معرض ابتلا به اين بيماري هستند بايد قرنطينه شوند و بيمار مشكوك نبايد با افراد درگير در تماس باشد، اگر شخص بيمار در بيمارستان باشد تمام وسايل را بايد بسوزانيم.

 

***

فيض حداد با اشاره به اينكه اگر احتمال حضور كنه‌ها در مكاني وجود دارد بايد از آفت كش استفاده كنيم، افزود:

 

همچنين از مواد گند زدا براي از بين بردن ويروس‌ها بايد استفاده كنيم و بايد توجه كرد كه اين بيماري در بيشتر دام‌ها وجود دارد بنابراين براي جلوگيري از ابتلا به بيماري بايد از مصرف گوشت تازه پرهيز كرد و در صورت بروز علائم اقدامات درماني سريعا انجام شود.

 

 

باشگاه خبرنگاران جوان


تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد